Kutyás frisbee -a játékról

A városi kutyák számára eléggé korlátozottak a lehetőségek mozgásigényük kielégítésére. Ha kutyánk számára szeretnénk megadni minden szempontból a legjobb életet, mindenképpen gondoskodnunk kell számára megfelelő mozgásról, tevékenységről. Ennek számtalan módja van, sok kutyaiskolán találhatunk lehetőséget a sportolásra. Azok számára is, akik nem tehetik meg, hogy szervezett foglalkozásokra járjanak, kiváló lehetőséget kínál az egyik legújabb sport, a kutyás frisbee.
Első hallásra talán furcsa, hogy a műanyag korong dobálását sportnak nevezzük, ám a következőkben láthatjuk, amellett, hogy kiváló szabadidőtöltés és játék, még igazi versenysportként is űzhetjük a frisbee-t.
A kutyák alapvető tulajdonsága az apportkészség, vagyis a legtöbb kutya kifulladásig képes a gazdi által eldobott labdát, vagy bármiféle tárgyat újra és újra visszahozni. Ez a tulajdonság alapozza meg, hogy a frisbee ilyen kiváló játéklehetőséget nyújt kutyáinknak.
A játék a tengerentúlról érkezett hazánkba,
ahol már 1974 óra rendeznek világbajnokságot is, de számtalan kutya számára ez a hétköznapok mozgásának legjobb lehetősége.

A frisbee egyik nagy előnye, hogy tulajdonképpen nem kell hozzá semmi, csak egy jó kedvű, mozgékony kutya, és néhány kutyák számára gyártott korong. Ez azért fontos, mert a kutyás korong olyan anyagból készül, ami nem törik, és nem okoz sérülést a kutyának.
A frisbee-t bárhol gyakorolhatjuk, ahol elég hely áll rendelkezésre a dobáshoz. A játék lényege, hogy a kutya még a levegőben elkapja a korongot, és igyekezzen vele vissza a gazdihoz. A legtöbb kutya a maga örömére hamarosan rájön, hogy még izgalmasabb a dolog, ha felugrik, és a levegőből halássza le a frisbee-t, ezért aztán akrobatikus produkciókat is bemutatnak. A játék így kiválóan alkalmas a napi mozgás mellett szervezett sportolásra is.

A frisbee sportnak számtalan változata ismert, ezek alapvetően kétféle
m
ódszerre alapoznak:

Az úgynevezett távolsági verseny egy legalább 45 méter hosszú pályán zajlik, amely különböző pontértékű sávokra van bontva. A legtávolabbi sáv a legmagasabb pontértékű. A játékban megadott idő alatt kell a korongot minél többször minél távolabb dobni, és a kutyának a levegőben elkapva visszahozni.


A másik ágazat a szabadstílus (freestyle). Itt mindenféle játékos, akrobatikus ugrásokat, trükköket, egy valódi kűrt kell bemutatni zenei aláfestéssel, mint egy tánc, vagy műkorcsolya gyakrolat esetén.

A fentieken kívül számos ügyességi játék is létezik, ahol a pontos dobás, vagy éppen a gyorsaág a döntő.

A frisbee varázsa abban rejlik, hogy bármilyen kutyával játszható, aki szeret futni, ugrálni, és a pár perces játéktól a versenyig a kutyának mindig csak egy kellemes élmény a gazdájával együtt töltött idő.